Συνέδριο Διάχυσης Αποτελεσμάτων

Συνέδριο Διάχυσης

Η ομάδα του U4EU πραγματοποίησε τρεις στάσεις φέτος: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα επιμορφώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 40 σχολεία.
Βρέθηκε επίσης σε αρκετά σχολεία της Ελλάδος πραγματοποιώντας αντίστοιχες δράσεις.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για το Συνέδριο διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: “Βραβείο Ζαχάρωφ 2015” & “Συνέδριο παρουσίασης αποτελεσμάτων Universities4EU”

Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8, Αθήνα)

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 11.00

10.45-11.00 - Εγγραφές
11.00-11.15 - Εισαγωγικές παρατηρήσεις - Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
11:15-11:30
 • Προβολή βίντεο ΕΚ, ανάδειξη του νικητή του Bραβείου Ζαχάρωφ 2015
 • Χαιρετισμοί
  • Θεοδόσης Πελεγρίνης, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
  • Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (TBC)
 • Ομιλίες
  • Μίλτος Κύρκος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
  • Τέτα Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος

11:30-12:10
 • Άρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην Ελλάδα
12:10-12:30
 • Παρουσίαση αποτελεσμάτων του Jean Monnet Project “Universities4EU”
 • Παρουσίαση/ Εισηγήσεις
  • Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
  • Άρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην Ελλάδα
12:30-13:00
 • Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς
  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας «What Europes means 4U?”
 • Eρωτήσεις/Συζήτηση με το κοινό
Θα ακολουθήσει Cocktail

Πρόγραμμα Jean Monnet «Τα Πανεπιστήμια για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στις 5 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς το Συνέδριο Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Jean Monnet “Universities4EU” 2014-2016 από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επτά επιμορφωτικές ημερίδες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Τήλο, στις οποίες συμμετείχαν 528 μαθητές και 112 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν δυο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εννέα νεανικές εθελοντικές οργανώσεις (AEGEE Athina, AEGEE Peiraias, AIESEC Unipi, ESN GREECE, EVS, JEF Piraeus, MUN Piraeus, RCP Research Group, ΚεΠΝΕΤ) και πολλοί φοιτητές Erasmus από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών για το Συνέδριο Αποτελεσμάτων ανταποκρίθηκαν 24 Λύκεια τα οποία ταξίδεψαν μέχρι τον Πειραιά για να μοιραστούν με μαθητές, φοιτητές και καθηγητές τις δράσεις που πραγματοποίησαν στα σχολεία τους με αφορμή το πρόγραμμα. Συνολικά στο Συνέδριο συμμετείχαν 130 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί από ιδιωτικά και δημόσια Λύκεια της Αττικής, της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και το "Κολλέγιο Πνοή Αγάπης: Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο" από την περιοχή του Μεσοποτάμου της Αλβανίας.

Το ρυθμό στο συνέδριο αυτή τη φορά δεν έδωσαν ακαδημαϊκοί και επιμορφωτές αλλά οι ίδιοι οι μαθητές που με επίκαιρες, ευφάνταστες και διασκεδαστικές παρουσιάσεις έκαναν το κοινό να προβληματιστεί, να συγκινηθεί αλλά και να γελάσει. Οι δράσεις που ξεχώρισαν ήταν το «Θεατρικό πείραμα» για τη μεταναστευτική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη από το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, η αφίσα «Η Ευρώπη μέσα από τα μάτια μας» από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, το επιδαπέδιο παιχνίδι Eurosudoku από το 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας και τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν οι μαθητές, «Γνωρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους όρους της επικαιρότητας» από το 1ο ΓΕΛ Συκεών και «EUROPE4U» από το Ιδιωτικό ΓΕΛ Ώθηση. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις «Απολογισμός Σχολικών Δράσεων» από το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, «Ζούμε στην Ευρώπη: Μαθαίνουμε, δημιουργούμε, οραματιζόμαστε» από το 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, «Παρουσίαση Δράσης U4EU σε σχολική εκδήλωση» από το 2ο ΓΕΛ Γέρακα και «Παρουσίαση σχολικής εκδήλωσης-ReThink Europe» από το ΓΕΛ Θρακομακεδόνων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσίαση των μαθητών από το "Κολλέγιο Πνοή Αγάπης: Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο" της Αλβανίας, κατά την οποία οι μαθητές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα εκτός από γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση τους έδωσε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με μαθητές από άλλα σχολεία, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και εκπροσώπους εθελοντικών νεανικών οργανώσεων.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να προτείνουν ονόματα και να γίνουν οι «νονοί» του επιδαπέδιου παιχνιδιού «12 Αστέρια» που δημιούργησαν ο Κώστας Συνοδινός και ο Φίλλιπος Κουν. Η ιδέα που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ήταν αυτή του «Euro - Euro όλοι» και προέκυψε από μια διασχολική συνεργασία μεταξύ του ΓΕΛ Θρακομακεδόνων και του ΓΕΛ Ώθηση. Πολύ θετικές εντυπώσεις προκάλεσε και το U4EU Quiz app που δημιούργησε ο Παναγιώτης Κύριλλος, φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς που έκανε ακόμα και τους εκπαιδευτικούς να σηκώνουν χέρια σαν μικρά παιδιά προκειμένου να απαντήσουν σε σχετικές με την Ευρώπη ερωτήσεις.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Καθηγητής Παντελής Παντελίδης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στην ανοιχτή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χαράλαμπος Γκούσιος, Διευθυντής του ΠΜΣ «Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα», ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Ραπτόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σαμαράς και η Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος “Universities4EU”. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Erasmus+ από το Δημήτρη Μαραγκό, Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Συνέδριο Διάχυσης Αποτελεσμάτων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Προσέλευση: 08.30 - 09.00

Ολομέλεια: 09:00 – 12.30

09.00-9.30 Χαιρετισμοί

 • Καθηγητής Παντελής Παντελίδης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς
 • Καθηγητής Άγγελος Κότιος, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών
 • Επίκ. Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του Universities4EU

9.30 Οικογενειακή Φωτογραφία

9.30-10.30 Το U4EU στα σχολεία

 •  «Το ταξίδι του U4EU στην Ελλάδα» (Βίντεο)
 • “Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα U4EU”, Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης»
 • «Α day without the EU» (Βίντεο) & Αφίσα, 3o ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
 • «Παρουσίαση Δράσης U4EU», 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου
 • «Ζούμε στην Ευρώπη: Μαθαίνουμε, δημιουργούμε, οραματιζόμαστε», 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού
 • «Παρουσίαση Δράσης U4EU σε σχολική εκδήλωση», 2ο ΓΕΛ Γέρακα
 • «Παρουσίαση σχολικής εκδήλωσης-ReThink Europe», ΓΕΛ Θρακομακεδόνων 

10.30-11.00 Διάλειμμα

11:00 – 12.30 Επιστημονικό μέρος

 • «Εορτασμός της ημέρας της Ευρώπης στην Τήλο», Μαριλένα Μαραγκού, Project Manager U4EU Παρουσίαση Εφαρμογής U4EU, Παναγιώτης Κύριλλος, επί πτυχίω φοιτητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
 • Γίνεται «νονοί» του Επιδαπέδιου Παιχνιδιού, Γονείς: Κώστας Συνοδινός, Διεθνολόγος, πτυχιούχος ΔΕΣ Παντείου Πανεπιστημίου,
 • Φίλιππος Κουν, Graffiti Designer
 • Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας U4EU
 • Έρευνα «Γνωρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους όρους της επικαιρότητας», 1ο ΓΕΛ Συκεών
 • Παρουσίαση Αποτελεσμάτων έρευνας «EUROPE 4 U», Ιδιωτικό ΓΕΛ Ώθηση
 • «ΕUROSUDOKU», Γενικό Λύκειο Αλεξάνδρειας
 • «Απολογισμός Σχολικών Δράσεων –Τι είναι η Ευρώπη για μένα», Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
 • «Θεατρικό Πείραμα», 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου

12.30 - 14.30 Εργαστήρια  (30 λεπτά το καθένα)

1. Playing with Erasmus

Στο εργαστήριο αυτό, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές που βρίσκονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα Erasmus+. Μέσα από θεματικές δραστηριότητες και συζήτηση με τους φοιτητές ERASMUS θα δημιουργηθεί ένας δημιουργικός διάλογος για το πώς οι μαθητές οραματίζονται την Ευρώπη του αύριο. Στόχος του εργαστήριου είναι η ανάπτυξη του συνεργατικού πνεύματος σ’ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον.

Συντονιστές

 • Μαρία Παναγιωτοπούλου, ESN GREECE
 • Αμαρυλλίς Τόλη, ESN GREECE
 • Μελπομένη Τσιτσιμπή, ESN GREECE

2. U4EU Eurosudoku

Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας παραλλαγής του SUDOKU που αποτελείται από λέξεις, οι οποίες άπτονται των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,. Οι κάρτες με τις εννιά λέξεις φιλοτεχνήθηκαν από την καλλιτεχνική ομάδα 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξάνδρειας της δράσης με τρόπο που συμβολίζει το νόημα κάθε λέξης, και είναι κωδικοποιημένες και κατά χρώμα (το ίδιο χρώμα ανά ίδια λέξη). Το παιχνίδι μπορεί να στερεωθεί σε τοίχο, αλλά και επιδαπέδια, και διέπεται από τους κανόνες του παραδοσιακού SUDOKU: η κάθε λέξη μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία φορά σε κάθε γραμμή, σε κάθε στήλη και σε κάθε 3x3 κουτάκι του πλαισίου. Συστήνονται εννέα (9) ομάδες, όσες και οι λέξεις, και τους δίνεται από ένα λεπτό της ώρας κάθε φορά εκ περιτροπής, έως ότου μία ομάδα καταφέρει να λύσει το SUDOKU. Έτσι αναπτύσσεται το συνεργατικό πνεύμα με ευχάριστο, βιωματικό τρόπο, που συντελεί και στην αυθόρμητη εκμάθηση των λέξεων.

Συντονιστής

 • Παναγιώτης Μπαρλαμπάς, επί πτυχίω φοιτητής, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης, ΤΕΙ Αθήνας, ομάδα έργου U4EU

3. U4EU Mobile Application

Το καινοτόμο αυτό υλικό παρέχει γνώση για την Ευρωπαϊκά Ένωση. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για tablet απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 12 έως 18 ετών και παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση και γνώσεις στους παίκτες με ένα διασκεδαστικό και καινοτόμο τρόπο. Είναι μία εφαρμογή με τρεις διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού α) Η Ευρώπη σε δύο λεπτά, β) Τα 12 Αστέρια, γ) Κλασσικό παιχνίδι ερωτήσεων. Δημιουργήθηκε από την ομάδα υποστήριξης του U4EU με κύριο πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Κύριλλο.

Συντονιστής
 • Παναγιώτης Κύριλλος, επί πτυχίω φοιτητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

4. Τα Δώδεκα Αστέρια (προσωρινή ονομασία), Επιδαπέδιο Παιχνίδι

Στο συνεργατικό αυτό παιχνίδι, οι δώδεκα παίκτες κάθε ομάδας προσπαθούν από κοινού να τερματίσουν όσο το δυνατόν γίνεται πιο κοντά στο κέντρο του παιχνιδιού (το οποίο αναπαριστά την Ευρωπαϊκή Ένωση) και σε καλύτερο χρόνο από τις άλλες ομάδες, οι οποίες

θα παίξουν το ίδιο παιχνίδι. Το παιχνίδι το οργανώνει ένας εκφωνητής, που γνωρίζει τους κανόνες, ο οποίος θα κρατάει τις κάρτες των ερωτήσεων, θα κάνει τις ερωτήσεις και θα  παρακινεί τους παίκτες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να αποκομίσουν γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη θέση της Ελλάδας σε αυτή αλλά και να κατανοήσουν την έννοια της ολοκλήρωσης.

Συντονιστές

 • Κώστας Συνοδινός, Διεθνολόγος, πτυχιούχος ΔΕΣ Παντείου Πανεπιστημίου, Φίλιππος Κουν, Graffiti Designer

5. Ανοιχτή Συζήτηση με τους Εκπαιδευτικούς (12:30-14:00)

Διεθνολογικό Εργαστήριο: Σύγχρονες εξελίξεις

 • Νικόλαος Ραπτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστήμιο Πειραιά
 • Αθανάσιος Σαμαράς Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστήμιο Πειραιά
 • Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ενημέρωση για το πρόγραμμα ERASMUS+

 • Δημήτρης Μαραγκός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

Παρουσίαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Έρευνα

 • Χαράλαμπος Γκούσιος Διευθυντής του ΠΜΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστήμιο Πειραιά

14.30 - 15.15  Ελαφρύ γεύμα

15.15 - 15.30 Συζήτηση και κλείσιμο του U4EU

Project Manager

 • Μαριλένα Μαραγκού

Ομάδα υποστήριξης

 • Κωνσταντίνα Μανιάτη
 • Χριστιάννα Παπαδοπούλου
 • Άννα Διαμαντοπούλου
 • Μαρία Βούδρη
 • Σπύρος Κατσίπης
 • Λίνα Καραΐσκου
 • Παναγιώτα Κόττου
 • Παναγιώτης Μπαρλαμπάς
 • Marco Sini
 • Δημήτριος Στρατάκος
 • Φίλιππος Κούν
 • Κωνσταντίνος Σινοδινός
 • Παναγιώτης Κύριλλος

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων U4EU

 • Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου

Εθελοντές

 • Κατερίνα Φιλακούρη
 • Κατερίνα Ρούβαλη
 • Ελένη Γκόνια
 • Αναστασία  Παπαγιάννη
 • Γιούλη Σαββάκη
 • Άννα  Διακουμάκου
 • Νίκη Ψωμά
 • Θωμαίς Ζουρνατζή
 • Αντώνης Σεφερλής
 • Κωνσταντίνα Σακίνι
 • Ελένη Λίτσα
 • Θέτις Μυτιλήνη
 • Aναστασία Καποδίστρια
 • Πετρίνα Κίτη
 • Αλέξανδρος Αποστολίδης-Γκαρπούσης
 • Μαρία Γαλανάκη
 • Φλώρα Σταυροπούλου
 • Αγγελική Διαμαντή
 • Ματίνα Παπαδοπούλου
 • Μαριάννα Σμουστοπούλου
 • Μελπομένη Τσιτσίμπη
 • Αμαρυλλίς Τόλη
 • Μαρία Παπαγιωτοπούλου
 • Αriana D’ ortona
 • Στράτος Φωτάκης
unipi.jpg
erasmus.jpg
iky.png
eliamep.png
kepnet.png
ymca.png
rcp.png
aegee.png
kavala.png
mun.jpg
nef.png
aegean.png
aiesec.png
esn.png