Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Η ομάδα του U4EU πραγματοποίησε τρεις στάσεις φέτος: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα επιμορφώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 40 σχολεία.
Βρέθηκε επίσης σε αρκετά σχολεία της Ελλάδος πραγματοποιώντας αντίστοιχες δράσεις.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για την εκπαιδευτική μας δράση στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου 2015.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Δείτε το πρόγραμμα της δεύτερης Εκπαιδευτικής Δράσης στη Θεσσαλονίκη κατεβάζοντας το σχετικό PDF.

Δελτίο Τύπου

Πειραιάς, 02-04-2015

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη Εκπαιδευτική Δράση του U4EU στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στη X.A.N.Θ. στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη εκπαιδευτική δράση του προγράμματος Jean Monnet “Universities4EU (U4EU)” που υλοποιεί το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με την έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, με ακαδημαϊκή συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη. Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Ιωάννης Σωσσίδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χ.Α.Ν.Θ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γεώργιος Καρατάσιος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρο νέους, ηλικίας 16-18 ετών μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την σύνδεση των διαφορετικών βαθμίδων της εκπαίδευσης και την αλληλοδιάδραση μαθητών και φοιτητών.

Μια πολυπληθής αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Καθηγητή κ. Άγγελο Κότιο, τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ήφαιστο, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκούσιο, την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Φωτεινή Ασδεράκη, τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Αθανάσιο Σαμαρά, την Υπεύθυνη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου, τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Δημήτρη Μαραγκό και την ειδήμονα για θέματα διεθνών οργανισμών και εκπαίδευσης κ. Βαρβάρα Δηλάρη, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, η οποία στήριξε τη δράση αυτή στη Θεσσαλονίκη, για να ενημερώσει 161 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 17 διαφορετικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης, τηςΛάρισας, της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, της Ροδόπης, των Γιαννιτσών, της Κρανέας Ελασσόνας και από το Μεσοπόταμο-Δελβίνο Αλβανίας, για τα τρέχοντα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θεσμική δομή και  λειτουργία καθώς και τη θέση της Ελλάδος σε αυτή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, η Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί», το ΓΕΛ Ευκαρπίας, το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, το 1ο ΓΕΛ Συκεών, το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, το 10ο ΓΕΛ Λάρισας, το 5ο ΓΕΛ Βέροιας, το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, το 1ο ΓΕΛ Βασιλικών, το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Κρανέας Ελασσόνας, το ΓΕΛ Νέας Τριγλίας, το 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, το ΓΕΛ Ιάσμου Ροδόπη και το ΕΠΑΛ «Απόστολος Παύλος» Μεσοποτάμου-Δελβίνου Αλβανίας.

Στο U4EU συμμετείχαν 20 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς που δραστηριοποιούνται στον Όμιλο Ρητορικής και στην Ομάδα MUN του Πανεπιστημίου Πειραιώς, την AIESEC Piraeus, το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΚεΠΝΕΤ), την AEGEE Αθήνας και Πειραιά  και την Ένωση Νέων Φεντεραλιστών Πειραιά (JEF Piraeus).

Ο Κοσμήτορας Καθηγητής κ. Άγγελος Κότιος μίλησε για τα αίτια της οικονομικής κρίσης και για τις δυνατότητες της Ελλάδος να συμμετέχει δυναμικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, κ. Παναγιώτης Ήφαιστος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προέκυψαν μέσα από την πρόσφατη κρίση και την ανάγκη επανασχεδιασμού της θεσμικής συγκρότησης της  ΕΕ.

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης του εργαστηρίου των εκπαιδευτικών υπήρξε ενημέρωση για το πρόγραμμα Erasmus+, τα προγράμματα για την ενίσχυση της πολυγλωσσίας καθώς και τα προγράμματα που προσφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Συζητήθηκαν επίσης, η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που ιδρύθηκε πρόσφατα. Παράλληλα οι μαθητές των σχολείων είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν για τις ευκαιρίες κινητικότητας που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα με εισερχόμενους φοιτητές Erasmus+ και εκπροσώπους από το Erasmus Student Network, με εθελοντές EVS και στελέχη της οργάνωσης United Societies of Balkans καθώς επίσης και με την εκπρόσωπο του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια με τους φοιτητές.

Στο εργαστήριο Νεανική Κοινωνική Επιχειρηματικότητα που πραγματοποιεί η AIESEC Piraeus οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη ενώ έμαθαν πώς να δημιουργούν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο.

Στο εργαστήριο προσομοίωσης από τον Όμιλο Ρητορικής και την Ομάδα MUN του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσομοιώνεται ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Για τις ανάγκες του εργαστηρίου, έγινε προσομοίωση  της διαδικασίας συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ, για θέματα ενέργειας & περιβάλλοντος. Οι μαθητές ως Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος συζήτησαν και θα αποφάσισαν με ειδική πλειοψηφία πάνω στα ζητήματα αυτά. Έτσι, κατανόησαν ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ βασίζονται σε συναινέσεις των κυβερνήσεων, μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία.

Η  AEGEE Αθήνας και Πειραιά και η Ένωση Νέων Φεντεραλιστών Πειραιά (JEF),  διοργάνωσαν ένα εργαστήρι του οποίου στόχος ήταν να φέρει τους νέους σε επαφή με τα επιτεύγματα και τα μειονεκτήματα της Ευρώπης προκειμένου να κατανοήσουν πως αυτά έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή τους. Μέσα από quiz, διαδραστικά παιχνίδια και ομάδες συζήτησης οι μαθητές γνώρισαν τις βασικές αρχές για την ΕΕ και αντιλήφθηκαν έμπρακτα την έννοια της άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας.

Στο πιο διαδραστικό κομμάτι του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν το επιδαπέδιο παιχνίδι, ενώ παράλληλα έγιναν μέρος της δημιουργίας του συνεισφέροντας στη διαμόρφωση των ερωτήσεών του, έτσι ώστε να εκφράσουν τι σημαίνει γι’ αυτούς η ΕΕ.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό διήμερο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 στον Πειραιά μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας «Τι σημαίνει η Ευρώπη για εσένα (What Europe means 4U)», το επιδαπέδιο παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί αλλά και μια εφαρμογή σχετική με την ΕΕ για κινητές συσκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το U4EU επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.u4eu.eu καθώς και το infographic που έχει δημιουργηθεί για τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος.

unipi.jpg
erasmus.jpg
iky.png
eliamep.png
kepnet.png
ymca.png
rcp.png
aegee.png
kavala.png
mun.jpg
nef.png
aegean.png
aiesec.png
esn.png