Τήλος

Τήλος

Η ομάδα του U4EU πραγματοποίησε τρεις στάσεις φέτος: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα επιμορφώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 40 σχολεία.
Βρέθηκε επίσης σε αρκετά σχολεία της Ελλάδος πραγματοποιώντας αντίστοιχες δράσεις.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για την επίσκεψή μας στην Τήλο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εκπαιδευτική Δράση του U4EU στη Τήλο

Ολοκληρώθηκε τη Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στο νησί της Τήλου, τριήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Jean Monnet “Universities4EU (U4EU)” που υλοποιεί το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με την έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, με ακαδημαϊκή συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη. Η πρώτη εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα το Σάββατο 09 Μαίου με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης. Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γυμνασίου ΛΤ Τήλου, κ. Νίκος Χατζηανδρέου και η κυρία Μαρία Μπόλλα, Φιλόλογος,  υπεύθυνη καθηγήτρια για το πρόγραμμα U4EU του Γυμνασίου ΛΤ Τήλου. Το πρόγραμμα U4EU θέτει στο επίκεντρο νέους, ηλικίας 16-18 ετών μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την σύνδεση των διαφορετικών βαθμίδων της εκπαίδευσης και την αλληλοδιάδραση μαθητών και φοιτητών. Η δεύτερη εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα την Δευτέρα 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο Λ.Τ. όπου οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όχι μόνο για το πρόγραμμα U4EU αλλά και για τις ευκαιρίες που έχουν ως πολίτες της ΕΕ. Η Τρίτη εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα την Τρίτη 12 Μαΐου και οι μαθητές παρακολούθησαν εργαστήρια από τους φοιτητές του προγράμματος.

Μια μικρή αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Φωτεινή Ασδεράκη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκούσιο, ταξίδεψε μέχρι τη Τήλο για να βρεθεί στο Γυμνάσιο - ΛΤ Τήλου και να στηρίξει τη δράση στο απομακρυσμένο αυτό νησί. Επιπλέον δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία στους 21 συνολικά μαθητές του νησιού και στους εκπαιδευτικούς τους, να ενημερωθούν για τα τρέχοντα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θεσμική δομή και  λειτουργία καθώς και τη θέση της Ελλάδος σε αυτή.

Στο ταξίδι του U4EU συμμετείχαν φοιτητές, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς που δραστηριοποιούνται στην Ομάδα MUN του Πανεπιστημίου Πειραιώς, την AIESEC, και την AEGEE.

Συζητήθηκαν επίσης, η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που ιδρύθηκε πρόσφατα. Παράλληλα οι μαθητές των σχολείων είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με φοιτητές για τις ευκαιρίες κινητικότητας που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια με τους φοιτητές.

Η  AEGEE Αθήνας και Πειραιά και η Ένωση Νέων Φεντεραλιστών Πειραιά (JEF),  διοργάνωσαν ένα εργαστήρι του οποίου στόχος ήταν να φέρει τους νέους σε επαφή με τα επιτεύγματα και τα μειονεκτήματα της Ευρώπης προκειμένου να κατανοήσουν πως αυτά έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή τους. Μέσα από quiz, διαδραστικά παιχνίδια και ομάδες συζήτησης οι μαθητές γνώρισαν τις βασικές αρχές για την ΕΕ και αντιλήφθηκαν έμπρακτα την έννοια της άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας.

Στο πιο διαδραστικό κομμάτι του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν το επιδαπέδιο παιχνίδι, ενώ παράλληλα έγιναν μέρος της δημιουργίας του συνεισφέροντας στη διαμόρφωση των ερωτήσεών του, έτσι ώστε να εκφράσουν τι σημαίνει γι’ αυτούς η ΕΕ.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό διήμερο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 στον Πειραιά μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας «Τι σημαίνει η Ευρώπη για εσένα (What Europe means 4U)», το επιδαπέδιο παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί αλλά και μια εφαρμογή σχετική με την ΕΕ για κινητές συσκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το U4EU επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.u4eu.eu καθώς και τοinfographic που έχει δημιουργηθεί για τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος.

Πρόγραμμα Τριήμερων εκδηλώσεων

9-12 Μαΐου  2015

Γυμνάσιο ΛΤ Τήλου

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Μαρία Μπόλλα    

9 Μαΐου 2015: Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης

Προσέλευση: 9.45 -10.00

Ολομέλεια: 10:00- 11:15

 • Χαιρετισμός από το Διευθυντή του Γυμνασίου ΛΤ Τήλου, Νίκο Χατζηανδρέου, Μαθηματικός
 • Μαρία Μπόλλα, Φιλόλογος,  υπεύθυνη καθηγήτρια για το πρόγραμμα U4EU του Γυμνασίου ΛΤ Τήλου, εναρκτήρια ομιλία
 • Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς «Παρουσίαση προγράμματος U4EU»
 • Χαράλαμπος Γκούσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Παρουσίαση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών»
 • Νικόλα Πιέτρι, Χρήστος Παπαγρηγορίου, Εμμανούηλ Φωτάρας (μαθητές Α΄ Λυκείου) και Καλλιόπη Χαραλαμπάκη ( μαθήτρια Β΄Λυκείου), «Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Universities4EU του Πανεπιστημίου Πειραιά»
 • Φωτεινή Ασδεράκη, Ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος Universities4EU, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΣ Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση»
 • Προβολή βίντεο από την europar׀tv.eu για την ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 • Χρήστος Παπαγρηγορίου, μαθητής Α΄ Λυκείου και Καλλιόπη Χαραλαμπάκη, μαθήτρια Β΄ Λυκείου «Παρουσίαση της επίσημης ιστοσελίδας της ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από δρώμενο» 
 • Εμμανουήλ Φωτάρας, μαθητής της Α΄ Λυκείου, «Στη γειτονιά της Ευρώπης», παρουσίαση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

11:15-11:30 Διάλειμμα

Ολομέλεια 11:30-12:30

 • Νικόλα Πιέτρι, μαθητής της Α΄ Λυκείου, «Η ζωή ενός ευρωπαίου πολίτη», περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Μαρία Μπόλλα, Φιλόλογος,  υπεύθυνη καθηγήτρια για το πρόγραμμα U4EU του Γυμνασίου ΛΤ Τήλου «H Ελλάδα στην ΕΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ένωση»
 • Δήμαρχος Τήλου, κα Μαρία Καμμά, «Η Μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης-το παράδειγμα της Τήλου»
 • Συζήτηση
 • Συμπλήρωση ερωτηματολογίων

Ελαφρύ γεύμα

11 Μαΐου 2015

Oλομέλεια 10.00-11.30

 • Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 • Χαράλαμπος Γκούσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Παρουσίαση προγράμματος Erasmus+ »
 • “Oι εμπειρίες μου μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων»
 • Μαραγκού Μαριλένα, Project Manager U4EU, MSc in International Marketing, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Μπαρλαμπάς Παναγιώτης, τεταρτοετής φοιτητής, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης, ΤΕΙ Αθήνας, AEGEE Athens
 • Χαραλαμπάκη Μαρία, Πτυχιούχος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Πειραιώς, MUN Πειραιώς

Εργαστήρια 11.30-.13.00

 1. Τα Δώδεκα Αστέρια, Επιδαπέδιο Παιχνίδι

Στο συνεργατικό αυτό παιχνίδι, οι δώδεκα παίκτες κάθε ομάδας προσπαθούν από κοινού να τερματίσουν όσο το δυνατόν  γίνεται πιο κοντά στο κέντρο του παιχνιδιού (το οποίο αναπαριστά την Ευρωπαϊκή Ένωση) και σε καλύτερο χρόνο από τις άλλες ομάδες (οι
οποίες θα παίξουν το ίδιο παιχνίδι. Το παιχνίδι το οργανώνει ένας εκφωνητής, που γνωρίζει τους κανόνες, ο οποίος θα κρατάει τις κάρτες των ερωτήσεων, θα κάνει τις ερωτήσεις και θα παρακινεί τους παίκτες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να αποκομίσουν γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη θέση της Ελλάδας σε αυτή αλλά και να κατανοήσουν την έννοια της ολοκλήρωσης
.

 • Μαραγκού Μαριλένα, Project Manager U4EU, MSc in International Marketing, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
 1. «Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω την Ευρώπη» - JEF Piraeus, AEGEE Athens (Μέρος 1ο)

Στόχος του εργαστηρίου “ Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω την Ευρώπη” είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες αλλά μια Ένωση Κρατών που περιλαμβάνει την χώρα τους και με τις αποφάσεις της επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα τους.

 • AEGEE Athens, Παναγιώτης Μπαρλαμπάς, τεταρτοετής φοιτητής, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης, ΤΕΙ Αθήνας
 • Χαραλαμπάκη Μαρία, Πτυχιούχος Τμηματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Πειραιώς

12 Μαΐου 2015

Oλομέλεια 10.30-13.30

«Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω την Ευρώπη» - JEF Piraeus, AEGEE Athens (Μέρος 2ο)

Στόχος του εργαστηρίου “Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω την Ευρώπη” είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες αλλά μια Ένωση Κρατών που περιλαμβάνει την χώρα τους και με τις αποφάσεις της επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα τους.

 • AEGEE Athens, Παναγιώτης Μπαρλαμπάς, τεταρτοετής φοιτητής, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης, ΤΕΙ Αθήνας
 • Χαραλαμπάκη Μαρία, Πτυχιούχος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Πειραιώς

«Παρουσίαση Project του Γυμνασίου με Λ.Τ.Τήλου»

 • Νικόλας Πιέτρι, Χρήστος Παπαγρηγορίου, Εμμανούηλ Φωτάρας (μαθητές Α΄ Λυκείου)

Ομάδα υποστήριξης

 • Μαραγκού Μαριλένα, Project Manager U4EU,MSc in International Marketing, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Μπαρλαμπάς Παναγιώτης, τεταρτοετής φοιτητής,, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης, ΤΕΙ Αθήνας
 • Χαραλαμπάκη Μαρία, Πτυχιούχος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 • Καραΐσκου Λίνα ,Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Κόττου Παναγιώτα  Πτυχιούχος Πολιτισμικής Τεχνολογίας  & Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων U4EU

 • Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου
unipi.jpg
erasmus.jpg
iky.png
eliamep.png
kepnet.png
ymca.png
rcp.png
aegee.png
kavala.png
mun.jpg
nef.png
aegean.png
aiesec.png
esn.png